Huset - Hvem er YFU Danmark

Huset

Hjem

Det ikoniske hus i Tommerup, "Huset", hvor Sekretariatet holder til, danner de fysiske rammer for mange af YFU's nationale, regionale og lokale aktiviteter. For mange af vores kommende udvekslingsstudenter er Huset deres første de fysiske møde med foreningen. Huset danner rammen for kulturweekender, kurser, orientations og diverse arrangementer.  

Huset er fra 1920'erne og blev købt af YFU i 1983, da vi flyttede YFU Danmark fra Sønderjylland, for at få  en mere central placering i Danmark.

Husets historie

Herskabsvilla
"Huset" blev bygget omkring 1900-tallet til privat beboelse af teglværksdirektør Rasmussen. "Huset" er bygget med henblik på, at to generationer skulle bo i huset. Den ældre generation i stuen og den yngre på 1. sal, hvilket afspejles i de to køkkener, der tidligere var i Huset - et på hver etage.
Ligeledes var der, da YFU overtog "Huset", to badeværelser med badekar, hvilket de lidt ældre aktive medlemmer i YFU mindes med længsel. Husets flotte hovedtrappe fører kun fra stuen op til 1. sal. Det var herskabets trappe. Den smalle, knap så pæne, men derimod stejle bagtrappe fører een helt nede fra kælderen op til 2. sal. Denne trappe benyttede tjenestefolkene, som havde til huse på 2. sal.

Vaskekælder eller bar
Kælderetagen blev flittigt brugt af tjenestefolkene, hovedsageligt som vaskekælder. Da YFU overtog "Huset" i 1983 fandt man vaskekar og andre vaske remedier nede i kælderen. Tjenestefolkene har knoklet og svedt i den kælder, hvor Husets gæster nu bader, hygger, danser og fester.

Noget for sig!
Grunden er ca. 4000 m2, hvilket må siges at være en stor grund. Haven er fuld af forskellige træsorter og nogle af dem er sågar meget specielle. Bagerst i haven ligger en bygning, som umiddelbart kan betragtes som et tilfældigt redskabsskur. Dette er faktisk et havehus bygget i speciallavet miniaturesten, således at det passer til huset. Havehuset blev brugt af den gamle teglværksdirektør til at huse hans kortspilsvenner, hvorfor der praktisk nok er indbygget en pejs i havehuset.
Teglværksdirektøren havde to sønner, som kørte teglværket videre og den ene af sønnerne Mogens Rasmussen overtog huset, hvor han boede med sin kone indtil YFU overtog huset i slutningen af 1983. YFU havde indtil da haft til huse i Padborg, men ledte efter et sted, som var mere centralt beliggende.

Huset og YFU
YFU valgte at lede efter et sted hvor man både kunne have sekretariat og kontor samt et sted hvor de frivillige kunne holde kurser og møder m.v. Gennem en af foreningens frivillige, Sys Svendlund (som i 1999 fejrede sit 25-års jubilæum som medlem!) kom man i kontakt med ejeren, familien Rasmussen.
Huset er velegnet bl.a. fordi det ligger centralt i Danmark og lige ved stationen i Tommerup. Gavmilde lånemuligheder fra tipsmidlerne muliggjorde købet og de senere ombygninger. Før huskøbet havde YFU holdt kurser, møder og landsdækkende arrangementer i meget stærkt begrænset omfang og altid i lejede lokaler. Ved at have fået "Huset" har man kunnet styrke foreningen - både uddannelses- og koordineringsmæssigt - men så sandelig også socialt.
Da YFU for nogle år tilbage ombyggede 1. sal, lød der små suk rundt om i foreningen. Ikke så meget fordi noget af "Husets" oprindelige gik tabt, men mere fordi badekarrene forsvandt.
Efter de seneste renoveringer og ombygninger af de resterende etager har YFU virkeligt fået sat sit fingeraftryk på "Huset", så det nu opfylder YFU's behov i allerhøjeste grad.